top of page

HET AQUALAB

Een van de meest nieuwste en innovatieve laboratoria op het RDM is het Aqualab, hier wilde we natuurlijk alles over weten. Daarom spraken we Jan Scholten, oud student van de Hogeschool Rotterdam en nu parttime medewerker van de RDM Campus.

Het Aqualab door de ogen van Jan Scholten.

Jan kwam als derde jaars student op de RDM Campus, hij heeft zelf nooit les gehad op het RDM. Hij deed hier een halfjaar lang een project voor zijn eigen opleiding, maritieme techniek oftewel scheepsbouw. Daarna kwam hij als student assistent werken op het RDM om studenten te begeleiden en studeerde hij af op het project dat hij in jaar 3 was begonnen.

Hij werd medewerker van het RDM in 2017, toen liep hij al twee jaar bijna fulltime rond op het RDM. Het was voor hem daarom een logische stap om hier aan het werk te gaan. Naast zijn werk op het RDM is hij ook nog zzp’er, het project waar hij als derdejaarsstudent mee is begonnen is nu nog steeds een project waar hij veel aan werkt. Hij is nu mede-partner van dat project samen met een andere onderneming

Unieke testfaciliteit

Het Aqualab is een testfaciliteit voor alles wat met water te maken heeft, dus dat kan gaan om dijken, dammen en rivieren tot bootjes en andere drijvende objecten. Naast een testfaciliteit voor echte objecten worden er ook proeven door civiele techniek gedaan. Dus bijvoorbeeld het maken van beton of het testen van grondeigenschappen. Dat valt natuurlijk niet zo zeer binnen het woord aqua, maar het hoort wel bij het lab.

Het Aqualab is wel degelijk uniek, ook al zijn er veel grotere onderzoeksinstituten met een Aqualab die ze zelfs vacuüm kunnen zuigen om zo de natuur beter na te bootsen. Het Aqualab is uniek omdat studenten er gebruik van kunnen maken en hier ook projecten in kunnen testen voordat ze de prototypes in de haven plaatsen. Ze kunnen makkelijk testen of een prototype waterdicht is, of golf bestendig is. Dat maakt het Aqualab zo handig voor studenten.

Essentieel

Het Aqualab is volgens Scholten essentieel voor RDM, als je tenminste iets met water wil produceren. Voor bijvoorbeeld de studenten van scheepsbouw of watermanagement is dit lab essentieel. Scholten vertelt over een groepje die nu iets voor hun maritieme opleiding aan het creëren zijn. Hij vind het heerlijk dat hij ze kan helpen met een stukje expertise en dat zij door die mooie wisselwerking van project en expertise buiten hun eigen vakgebied durven en kunnen treden. Trial and error, dat is de kern. Dat is voor veel organisaties gewoon te duur, maar het RDM maakt het mogelijk

Doorstart

Er zijn niet perse projecten die succesvol zijn, maar de projecten van afstudeerstudenten krijgen soms nog wel een doorstart als ze zijn afgestudeerd. Scholten zelf heeft daar ervaring mee. Verder is het Aqualab erg belangrijk voor de doorontwikkeling van boten en andere dingen die in de haven worden gebruikt, je kan goed testen of alles onder extreme weersomstandigheden heel blijft.

Toekomst

In de toekomst wil Scholten voor nog meer onderwijs zorgen in combinatie met de praktijk. Dus studenten meer betrekken in praktijkgerichte projecten met bijvoorbeeld bedrijven. Studenten komen vooral in aanraking met bedrijven die ook in het business gedeelte van het RDM zitten. Ze maken projecten voor hun of werken samen aan iets. Het handige is dat die bedrijven geen echte kantoorpanden hebben, alleen kleine hokjes op de RDM campus. Dus studenten kunnen zo binnenlopen voor even een kort overleg of om vragen te stellen. Dat gebeurd bij Scholten zelf ook, studenten lopen gewoon binnen voor advies over hun bootje of een ander drijvend object. Toch zijn de projecten waar bedrijven en studenten samenwerken beperkt en hoopt Scholten dat die samenwerking beter wordt in de komende jaren. Studenten leren het beste door te doen en hoe kan dat beter om samen te werken met een bedrijf waar jij zelf later wel bij zou willen werken. Daarnaast leren de bedrijven zelf ook weer van de studenten, zij hebben toch een frisse blik op een bepaalde situatie. Scholten stelt dat die samenwerking tussen bedrijven en studenten ook wel de kern is van het RDM, van de campus. Als die samenwerking er helemaal niet was, is het hele punt van het hebben van een bedrijvengedeelte weg.

Meer vrouwen?

We vroegen Scholten als laatste of hij vindt dat er meer vrouwen naar het RDM zouden moeten komen. Hij vindt van wel, hij vindt dat vrouwen een hele andere werkwijze en kijk hebben op dingen. Dat zou goed zijn voor de samenwerking en ontwikkeling van het RDM. Maar hij vindt wel dat er misschien meer vrouwelijke opleidingen naar het RDM moeten komen. Dan ontstaat er een nieuwe vorm van multidisciplinair samenwerken. Dat multidisciplinair samenwerken gebeurd ook veel in het vakgebied zelf, dus waarom niet op school daarmee beginnen. Daar leer je alleen maar van!

bottom of page