top of page

HET RAMLAB

De toekomst van metaalproductie voor havens

Het RAMlab is een vrij bijzonder lab binnen het RDM. Zo bijzonder dat zij de eerste waren die met een metaalprinter een 400 kilo wegende propellor hebben kunnen printen. Hiervoor hebben zij zelfs in het Guinness Book of World Records gestaan. Hier moesten we natuurlijk meer over weten. We spraken Vincent Wegener, mede-oprichter van het RAMlab.

Wat is het RAMlab precies?

Het RAMlab is een werkplaats waar we doormiddel van een metaalprinter materiaal voor voornamelijk schepen en havens maken. Dit kan gaan van schroeven tot kleine onderdelen tot grote balken. Dat klink makkelijker dan dat het is, de printer kan maar 3 tot 5 kilo printen per uur. Dus sommige projecten duren weken en andere dagen. Maar alsnog werkt het sneller dan de gebruikelijke manier van materiaal maken voor scheepsbouw. Dat gaat namelijk doormiddel van het gieten van heet metaal in gietijzeren vormen, dat duurt natuurlijk heel lang.

U heeft management gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, hoe bent u bij het RDM terecht gekomen en bij het RAMlab?

In 2000 zijn we met 13 andere mensen een initiatief gestart om een metaalprinter te ontwerpen. Er bestond al een 3D-printer maar dat is kunststof en dus niet heel sterk. Wij wilden materialen maken die sterk waren, dus van metaal. We wilden een goedkoper alternatief en we wisten dat zoiets al bestond in New York. We hebben toen der tijd gekozen voor het RDM omdat het een plek was waar veel verschillende bedrijven zitten en je dus gelijk in de juiste infrastructuur zit. Het was toen nog vrij leeg en er waren maar een paar bedrijfjes, inmiddels zitten er veel meer bedrijven hier. Het RAMlab is hier al heel lang, dat zorgt bij de bedrijfjes voor een soort bekendheid die je in een gewone loods niet had gehad.

Wat is er zo bijzonder aan het RAMlab?

Het RAMlab is een van de eerste in Nederland, het is zelfs de eerste metaalprinter in de wereld die een gecertificeerde propellor heeft geproduceerd. Daarnaast werkt hij sneller dan de gebruikelijke methode om materiaal voor scheepsbouw te maken. Als je zulke onderdelen besteld in bijvoorbeeld China gaan er maanden overheen voordat het klaar is. Dat komt omdat allemaal in verschillende vormen moet worden gegoten en dat hoeft bij de printer niet.

Wordt het RAMlab vaak gebruikt door studenten?

Er zijn wel studenten die stagelopen bij ons, maar dit zijn meestal studenten van de TU Delft. Die studenten werken dan op de Material Sciene afdeling en dat heeft een nauwe connectie met het RAMlab. Studenten van de Hogeschool Rotterdam lopen hier eigenlijk niet stage en hebben hier geen projecten. Dat betekent echter niet dat ik dat niet uitsluit, ik sta er zeker voor open.

Welk project bij het RAMlab is u bijgebleven?

Ik denk de propellor van 400 kilo, maar we zijn nu bezig met een haak van 800 kilo.
Dat is heel erg zwaar en kost veel tijd, dat project zal me ook bij blijven.

Hoe ziet de toekomst van het RAMlab eruit?

Ik denk dat we in de toekomst meer kunnen produceren en daar ook voor gaan uitbereiden. Het RDM is een top locatie om als bedrijf te starten maar inmiddels draaien we al een langere periode mee en wordt de locatie eigenlijk te krap. We zullen dus uiteindelijk of nog ergens anders een tweede metaalprinter plaatsen of helemaal verhuizen. We hopen dat metaalprinters de toekomst zijn van de metaalproductie voor havens en schepen. Dat er uiteindelijk geen bestellingen meer in China plaatsvinden en dat het niet meer super lang duurt voordat je je materiaal hebt. Maar dat dit veel sneller en efficiënter zal worden doormiddel van metaalprinters.

Vindt u dat er meer meiden naar het RDM moeten komen?

Ja zeker, vroeger was het verschil tussen aantal vrouwen en mannen in de techniek
wel groter dan tegenwoordig maar het is nogsteeds niet 50/50. Vrouwen kijken toch op een andere manier naar techniek en ik denk dat dat heel goed is in zo’n divers vakgebied. Vrouwen zijn net zo goed makers als mannen en ik vind daarom zeker dat er meer vrouwen naar bijvoorbeeld een school als het RDM of de TU Delft zouden moeten komen.

Heeft u tips voor studenten die in contact willen komen met het RAMlab?

Kom een keer kijken bij ons, vraag aan onze werknemers wat je nou precies hier kan doen of kom stage lopen. Maar doe vooral wat je leuk vind en niet omdat je iets leuk lijkt, dus verdiep je eerst goed in het RAMlab voordat je er komt stage lopen of er komt werken.

bottom of page