top of page

WATERSTOFLAB

Gepassioneerd op het RDM

Op het RDM bruist de passie voor techniek. Zo ook voor Emile Jackson, docent bij het Waterstoflab op het RDM. Bij het Waterstoflab wordt er geëxperimenteerd met waterstof op een kleine schaal. Studenten werken samen met ondernemers aan de brandstof van de toekomst.

Projecten

“De projecten die studenten uitvoeren ontstaan meestal bij ondernemers, zij zorgen voor de vraag, de studenten geven oplossingen. Ik kijk welke projecten passen bij de studenten en ondernemers. Het moet uitdagend zijn, maar ook uitvoerbaar. Studenten kunnen zich aanmelden bij bestaande projecten. Ik zie studenten hier zelfstandig werken en hier heel ver in komen. Later zie ik dat ze zelf bezig met andere innovatie op hetzelfde vakgebied. Dat vind ik leuk om te zien. Op dit moment is er een onderwijsproject in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Het verkeersknooppunt Kleinpolderplein moet volledig verduurzaamd worden. Daar zitten een aantal studenten op met mensen van gemeente Rotterdam. Een ander project is het maken van een waterstofdetector, hiermee kan je waterstof meten. De dure versie hiervan bestaat al, maar we willen een versie maken die goedkoper is. Deze kan je zelf in elkaar zetten.”

Werken op het RDM

“Op het RDM gaat testen gemakkelijker dan in een officiële, grote situatie. En er is meer praktijk dan in een klaslokaal. In Nederland zijn er meerdere plekken waar je met waterstof kan experimenteren. Het RDM onderscheidt zich op de kleinschaligheid. Er wordt gewerkt met brandstof, dit is altijd licht ontvlambaar. Daarom wordt al het materiaal van het Waterstoflab opgeslagen in een container op het RDM. De tanks waarin waterstof vervoerd wordt, moeten aan hoge eisen voldoen. Daarom werken we hier op het Waterstoflab extra veilig met onze projecten. Over tien jaar hoop ik dat ik nog steeds op het RDM werk, maar ik zou wel meer willen onderzoeken in plaats van coördineren. Het leuke van projecten is dat je klein begint en dat het heel groots kan eindigen.”

Over studenten

“De vrouwen zijn in de minderheid op het RDM, dat komt omdat technische opleidingen niet ze populair zijn bij de dames. Ik zie wel meer vrouwelijke docenten in de techniek. Ik vind het voornamelijk belangrijk dat studenten een opleiding kiezen die bij hun past en waar ze gelukkig van worden. Als je iets met praktijk wil doen is dit de juiste plek. Studenten kunnen hier het verschil maken.”

De studenten die bezig zijn op het Waterstoflab worden gecoacht door Emile Jackson. Hij vindt het heerlijk om techniek te onderzoeken en door zijn passie stimuleert hij de leerlingen. Emile Jacksons volledige titel is Programma coördinator Energy Transition. Hij is de contactpersoon tussen bedrijven, het onderzoekscentrum en het onderwijs bij het Waterstoflab. Hij brengt deze partijen samen en begeleidt projecten. Vanaf 2009 werkt hij op de Hogeschool Rotterdam, hij is al zijn hele leven met techniek bezig. Deze fascinatie voor techniek was tijdens zijn eigen schoolcarrière al begonnen.

Een dag in het leven van de docent

“Iedere dag sta ik vroeg op, dan ga ik een beetje mail checken. Als de weg vrijwel filevrij rij ik naar het RDM en gaat de dag beginnen. Het is een prettige werkplek met veel mensen en veel parkeergelegenheid. Meestal ben ik op school bezig met het begeleiden van studenten of vergaderen met externe partijen. Als mijn afspraken klaar zijn ga ik zelf aan het werk in Waterstoflab.”

Ontstaan van het Waterstoflab

“Eerder gaf ik bij werktuigbouwkunde les over brandstof. Toen kwam waterstof wel eens ter sprake, je praat immers veel over de brandstofcellen en aandrijvingen van voertuigen. Waterstof heeft hierdoor altijd al mijn interesse gehad. Bij het RDM kwam de vraag naar waterstof, ze wilden hier met waterstof gaan experimenteren. Bij motoren werd er al een beetje gebruik gemaakt van waterstof, maar ze wilden dat er meer onderzoek naar kwam. Het onderzoek naar waterstof is nu beter gecentraliseerd, ook andere opleidingen op het RDM kregen meer interesse in het gebruik van waterstof. Op 11 juni 2018 is in samenwerking met de gemeente Rotterdam, het RDM en waterstofspecialisten het Waterstoflab geopend. Ik ben trots dat ik hier een rol in heb mogen spelen.”

bottom of page