top of page

WATERSTOF

 Brandstof van de toekomst

 Waterstof, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is milieuvriendelijk en is volop in ontwikkeling. Wat kan je er precies mee op het RDM? Hoe kan je via het Waterstoflab meehelpen aan een groene toekomst? 


Nog vrij weinig mensen weten precies wat waterstof is. Om groene waterstof te maken heb je water en groene energie nodig, dus van zonnepanelen, windenergie of een andere groene bron. Door middel van elektrolyse stop je veel energie in het water, dat splitst zich op in waterstof en zuurstof. Een auto met een waterstoftank, brandstofcel en elektromotor kan op waterstof rijden.  


De meeste voertuigen gebruiken fossiele brandstoffen zoals benzine. Waterstof is veel milieuvriendelijker en co2 neutraal, als het is opgewekt met duurzame elektriciteit. Daarnaast is de energiedrager waterstof tot 3x efficiënter dan brandstoffen die we normaal gebruiken. 


Een brandstofcel kan van elektriciteit water maken en andersom. Op deze manier kan dit als brandstof en opslag van elektriciteit gebruikt worden. Soms is het zo dat de zonnepanelen meer energie opwekken dan dat er gebruikt wordt. Als je energie overhoudt moet je dit opslaan. Opslag in waterstof is een manier om dit te doen. Deze opslagmethode krijgt meer interesse omdat we meer energie overhouden, volgens Emile Jackson.  


Waterstof wordt al lang gebruikt. Technisch gezien is waterstof al binnen bereik van consumenten. Er zijn alleen een paar beperkingen. Een auto op waterstof is al te koop, maar deze is dubbel zo duur in vergelijking met diesel. En er zijn nauwelijks tankplekken. Als deze beperkingen weg worden genomen kan iedereen op waterstof rijden. Als de schaal van auto’s op waterstof wordt vergroot, wordt de prijs lager en is een auto op waterstof binnen handbereik.  


Op het RMD wordt er met de mogelijkheden van waterstof geëxperimenteerd. De uitdaging is om waterstof zo goedkoop mogelijk toe te passen. Op deze manier kan waterstof op grote schaal worden ingezet en kunnen we de toekomst vergroenen. 


Wil jij meehelpen aan een groene toekomst? Neem dan een kijkje bij het RDM of meld je aan voor een project bij het Waterstoflab bij Emile Jackson: emile.jackson@hr.nl 

bottom of page